Vegan καλλυντικά- διαφορές με τα cruelty-free προϊόντα περιποίησης

Τι είναι τα vegan καλλυντικά και ποιά είναι η διαφορά από τα cruelty free προϊόντα;

Η vegan περιποίηση ομορφιάς γίνεται πλέον ολοένα και πιο γνωστή και στην Ελλάδα, όσο γρήγορα αναπτύσσεται και η vegan διατροφή. Τι είναι όμως τα vegan καλλυντικά; Τι σημαίνει cruelty free καλλυντικά; Ποιές είναι οι διαφορές τους;

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα σε ένα προϊόν περιποίησης που είναι “vegan” και σε εκείνο που είναι “cruelty free”;

Πολλοί υποθέτουν ότι τα cruelty free προϊόντα είναι και vegan. Αυτό δεν συμβαίνει όμως πάντα. Τα Cruelty free καλλυντικά, δηλαδή τα καλλυντικά που δεν δοκιμάζονται σε ζώα, δεν είναι πάντα και vegan ενώ τα vegan προϊόντα είναι σίγουρα cruelty free, καθώς δεν παράγονται από ζώα ή ζωικά παράγωγα.  

Cruelty free = δεν δοκιμάζονται σε ζώα (μπορεί να περιέχουν όμως ζωικά παράγωγα)

Vegan skincare = προέρχονται αποκλειστικά από τη φύση (μπορεί να δοκιμάζονται σε ζώα)

Τα προϊόντα που είναι Cruelty-free, δεν δοκιμάζονται σε ζώα πριν βγουν στο εμπόριο. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν περιέχουν ζωικά παράγωγα. Στις περισσότερες χώρες, οι κανόνες σχετικά με τη δοκιμή σε ζώα είναι πιο σκληροί και τα αντίστοιχα προϊόντα απαγορεύονται σε ολοένα και περισσότερες χώρες. Ωστόσο, σε μια από τις μεγαλύτερες αγορές, στην Κίνα, είναι απαραίτητο για τις εταιρίες που πωλούν προϊόντα, πριν περάσει το προϊόν στην ευρεία κατανάλωση από τους ανθρώπους, να έχει δοκιμαστεί στα ζώα.

Συνεπώς, αν θέλεις να κάνεις την πιο ασφαλή επιλογή σε σχέση με την προστασία των ζώων από τη βιομηχανία των καλλυντικών αλλά και την θεραπευτική δράση των αποκλειστικά vegan προϊόντων είναι απαραίτητο να αναζητάς προϊόντα που είναι ταυτόχρονα cruelty free αλλά και vegan.

Ποια συστατικά είναι θεραπευτικά αλλά δεν περιλαμβάνονται στην vegan περιποίηση; Ποιες είναι τα εναλλακτικά συστατικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν;

Υπάρχουν κάποια ζωικά παράγωγα που χρησιμοποιούνται αρκετά συχνά στα φυσικά καλλυντικά, όπως το μέλι, το κερί της μέλισσας, η λανολίνη (το λίπος από το μαλλί των προβάτων), το σκουαλένιο (λάδι συκωτιού καρχαρία), η ζελατίνη (το gel από τα οστά του μοσχαριού) ή ο πλακούντας κάποιων ζώων. Τα vegan  προϊόντα δεν χρησιμοποιούν κανένα από αυτά τα συστατικά και τα έχουν αντικαταστήσει από κάποια άλλα. Δες στον παρακάτω πίνακα πως τα vegan προϊόντα αντικαθιστούν αυτά τα συστατικά από άλλα, το ίδιο θεραπευτικά:

 

 

Ζήτημα ηθικής για το δέρμα σου και τον πλανήτη 

Δεν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις που να υποστηρίζουν ότι τα φυσικής προέλευσης συστατικά στα καλλυντικά είναι πιο αποδοτικά από τα συστατικά ζωική προέλευσης. Παρόλαυτα, οι μεγαλύτερες διαφορές συνδέονται με την επίδραση που έχει η χρήση αυτών των συστατικών από τη βιομηχανία της ομορφιάς στη Μητέρα Γη. Η χρήση vegan προϊόντων δείχνει πως σεβόμαστε τα ζώα και τον πλανήτη μας.

Η βιομηχανία της ομορφιάς πάντα καθοδηγείται από την ζήτηση, συνεπώς αν όλοι μας προσπαθήσουμε να ζητάμε πιο φυσικά, vegan συστατικά που δεν βλάπτουν κανένα, θα δημιουργήσουμε ένα καλύτερο οικοσύστημα. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία vegan κρεμών προσώπου, ορών περιποίησης και αμπουλών, αλλά και ευρεία γκάμα καινοτόμων νέων καλλυντικών με μοναδική αποτελεσματικότητα.

Συνδυαστικά με τη χρήση προϊόντων που δεν δοκιμάζονται σε ζώα είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε για τον πλανήτη μας! 

Πώς καταλαβαίνω ότι ένα προϊόν είναι vegan για να το προτιμήσω; 

Γενικότερα, δεν υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες ή κάποιος επίσημος φορέας που να μπορεί να πιστοποιεί ότι το προϊόν είναι vegan. Ένας τρόπος που συνηθίζεται, είναι να ελέγξεις τη μάρκα του προϊόντος στη λίστα του οργανισμού PETA, για το πρόγραμμα “beauty without bunnies program”. Συγκεντρώνει τις vegan εταιρίες που όχι απλά είναι vegan, αλλά δεν δοκιμάζουν και τα προϊόντα τους στα ζώα. Πολλά προϊόντα χρησιμοποιούν το logo του για να δείξουν ότι ανήκουν στον κατάλογο του. Είναι αυτό:

Περιέχει πάνω από 1900 εταιρίες και ενημερώνεται 2 φορές κάθε χρόνο. Δεν μπορεί όμως να εγγυηθεί για την σταθερότητα των συστατικών στα προϊόντα. Δηλαδή, αν η εταιρία μετά την έγκριση εισαγωγής της στον κατάλογο, άλλαξε τα συστατικά στα προϊόντα της.

Ένας άλλος τρόπος για να ελέγξεις τα προϊόντα είναι μέσω της Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης “Choose Cruelty Free” (CCF). Περιέχει πάνω από 250 brands με πιο αυστηρούς περιορισμούς σε σχέση με τον PETA. Το αρνητικό είναι ότι έχει πολύ μικρή βάση δεδομένων με εταιρίες λόγω αυτού.

Μπορείς ακόμη να δοκιμάσεις το “Vegan Society”. Δημιουργήθηκε το 1944 και εκπαιδεύει το κοινό σχετικά με τα vegan προϊόντα. Τα κορεάτικα φυσικά, vegan καλλυντικά της  Dear, Klairs και της By Wishtrend, είναι τα μοναδικά κορεάτικα προϊόντα που προτείνονται από την Vegan Society.

 

Ο πιο ασφαλής τρόπος για να καταλάβεις αν ένα προϊόν είναι vegan, είναι να ελέγχεις τα συστατικά που αναγράφονται στη συσκευασία. Αν δεν υπάρχει συστατικά από αυτά που αναφέρθηκαν παραπάνω (είναι τα πιο συνηθισμένα) είναι μάλλον vegan. Αν δεν καταλαβαίνεις κάποια από αυτά που αναγράφονται, επικοινώνησε με την εταιρία για να σε ενημερώσει σχετικά.

Πώς να ξεκινήσεις να ελέγχεις τα προϊόντα:

  1. Δες αν έχει την ετικέτα “vegan” πάνω στο προϊόν ή στο brand
  2. Δες τη λίστα συστατικών στη συσκευασία 
  3. Αν υπάρχουν συστατικά που δεν καταλαβαίνεις, ρώτησε την εταιρία που τα εμπορεύεται ώστε να στα εξηγήσει 

Τα vegan προϊόντα δεν σημαίνει ότι θα είναι πιο ακριβά ή λιγότερο αποτελεσματικά. Ολοένα και περισσότερες εταιρίες εμπορεύονται προϊόντα που είναι vegan, εξαιρετικής ποιότητας, σε οικονομικές τιμές. Δοκίμασε τα!

Τα vegan, φυσικά καλλυντικά που προτείνουμε από την Klairs:

 

Klairs - Daily Softening Water 500 ml, Ιαματικό τονωτικό νερό για καθημερινή χρήση

Klairs - Supple Preparation Facial Unscented Toner 180ml, Τονωτική Λοσιόν Καθαρισμού

By Wishtrend- Green Tea & Enzyme Powder 70gr, Καθαριστική πούδρα με πράσινο τσάι