Ακμή Εφήβων ή Ενηλίκων; Η μάχη με τα σπυράκια!

Ακμή Εφήβων ή Ενηλίκων;

Όπως είναι γνωστό, η ακμή έχει πολλές αιτίες και δεν σχετίζεται αυστηρά με την ηλικία. Άσχημα νέα, για όλους όσους πέρασαν από την εφηβεία και πίστευαν ότι απαλλάχθηκαν από τα σπυράκια για πάντα!

 

 

Η ακμή επηρεάζει διάφορες ηλικιακές ομάδες

Ενώ είναι αλήθεια ότι οι περισσότεροι άνθρωποι περνούν ακμή κατά την εφηβεία, η ηλικία δεν είναι ο μόνος παράγοντας εμφάνισης της ακμής. Τα στατιστικά στοιχεία λένε ότι όχι μόνο 8 στους 10 εφήβους αντιμετωπίζουν την ακμή, αλλά και ένα μεγαλύτερο μέρος του ενήλικου πληθυσμού αρχίζει να αντιμετωπίζει την ακμή που εμφανίζεται μετά την ενηλικίωση. Αυτό σημαίνει ότι η ακμή σε ενήλικες είναι τόσο συνηθισμένη όσο είναι και η ακμή στους εφήβους. Η ακμή μπορεί να εμφανιστεί στο πρόσωπο αλλά και στο σώμα.

Ποιες είναι όμως οι διαφορές μεταξύ της ακμής των εφήβων και της ακμής των ενηλίκων και πώς μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε;

 

 Τι είναι η ακμή;

«Πιστέψτε με, το έχω περάσει. Το καλό με την εφηβική ακμή είναι ότι με τις σωστές συνήθειες και θεραπεία μπορείτε να την ελέγξετε και μόλις τελειώσουν οι ορμονικές αλλαγές, η ακμή θα εξαφανιστεί από μόνη της»

Αναφέρει η beauty blogger της κορεάτικης εταιρίας καλλυντικών Klairs. Η ακμή αποτελεί πρόβλημα για την εμφάνιση των εφήβων αλλά σύντομα εξαφανίζεται.

Ποιες είναι οι κύριες αιτίες που προκαλούν τα σπυράκια στην εφηβεία;

Αρχικά, τα εφηβικά σπυράκια προέρχονται κυρίως από ορμονική ανισορροπία. Ενώ το σώμα μεγαλώνει, υπάρχουν πολλές αλλαγές στις οποίες το αναπαραγωγικό σύστημα και οι ορμόνες πρέπει να προσαρμοστούν πολύ γρήγορα. Αυτό δημιουργεί αύξηση των επιπέδων των ανδρογόνων ορμονών, η οποία είναι τελικά μια από τις μεγαλύτερες αιτίες της εφηβικής ακμής.

Θεραπεία ακμής εφήβων και πώς θεραπεύεται η ορμονική ακμή

Όσον αφορά τη θεραπεία της ακμής για τους εφήβους, είναι ένα δύσκολο θέμα. Μπορούμε να βρούμε τρόπους να την καταπραϋνουμε και να νιώσουμε καλύτερα. Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το πώς να το αναγνωρίσετε και να το χειριστείτε με τον καλύτερο τρόπο, μπορείτε να παρακολουθήσετε αυτό το βίντεο που θα σας δώσει όλες τις πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζετε.

Το πρόβλημα με την εφηβική ακμή

Το πρόβλημα με την εφηβική ακμή (είτε πρόκειται για τη φαγεσωρική ακμή είτε για φλεγμονώδη ακμή) και ο λόγος για τον οποίο τα σπυράκια μπορούν να επιμένουν και μετά  τα εφηβικά χρόνια είναι η λάθος αντιμετώπισή τους.

Αυτό που θα μπορούσε να έχει ξεκινήσει ως μια κανονική ορμονική διαδικασία, θα μπορούσε να καταλήξει να βλάψει τις βασικές λειτουργίες του δέρματος εάν η ακμή δεν αντιμετωπιστεί με την κατάλληλη θεραπεία. Μερικές λάθος συνήθειες μπορεί να οδηγήσουν στην εξάπλωση των βακτηρίων και να καταστρέψουν εντελώς τη λειτουργία με την οποία το δέρμα ενυδατώνεται.

Όταν έχετε ακμή, αποφύγετε:

  • την ελλιπή ή καθόλου ενυδάτωση
  • τη χρήση λανθασμένων προϊόντων
  • να σπάτε τα σπυράκια
  • υπερβολική χρήση δυνατών προϊόντων και περιποιήσεων προσώπου.

Θέλετε να μάθετε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη θεραπεία ακμής εφήβων που θα λειτουργήσει πραγματικά; Δείτε το παρακάτω βίντεο:

Και το πιο σημαντικό…

Όσον αφορά την ακμή, αποφύγετε να αγγίζετε τα σπυράκια, μην χρησιμοποιείτε  ισχυρές χημικές ουσίες αλλά  ελαφριά ενυδατικά και να πλένετε το πρόσωπό σας με απαλό αλλά αποτελεσματικό τρόπο. Αυτό παρέχει θρέψη  στο δέρμα και το βοηθάει να προσαρμοστεί καλύτερα στις ορμονικές αλλαγές, χωρίς να χαλάσει την ισορροπία PH του δέρματος ώστε να παραχθεί σμήγμα.

Ακμή Ενηλίκων;

Όταν άρχισαν να εμφανίζονται τα σπυράκια δεν μπορούσατε να πιστέψετε ότι μπορεί να είναι ακμή; Και όμως, υπάρχει η ακμή στους ενήλικες και είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί άνθρωποι. Ευτυχώς, υπάρχουν αρκετά καλλυντικά που βοηθούν στην ακμή των ενηλίκων με φυσικά συστατικά για τη φυσική αντιμετώπισή της.

 

Αιτίες της ακμής ενηλίκων

Υπάρχουν πάρα πολλές αιτίες που μπορούν να συνδεθούν με αυτόν τον τύπο ακμής, αλλά οι πιο συχνές αιτίες για την ακμή στους ενήλικες είναι οι ακόλουθες:

1) Ορμονική ανισορροπία

Ναι, δυστυχώς μπορείτε να έχετε ορμονική ανισορροπία ακόμα και όταν είστε ενήλικας, ειδικά εάν είστε γυναίκα. Διάφορες καταστάσεις μπορεί να προκαλέσουν ορμονική ανισορροπία, όπως:

  • άγχος
  • ωορρηξία
  • αντισυλληπτικά
  • εγκυμοσύνη
  • ή ακόμη και ορισμένα τρόφιμα συγκαταλέγονται μεταξύ των μεγαλύτερων παραγόντων για ορμονική ακμή στους ενήλικες.

 

2) Διατροφή & τρόπος ζωής

  • Μη ισορροπημένη διατροφή
  • Έλλειψη ύπνου
  • Έλλειψη άσκησης
  • Άγχος
  • Πολλές ώρες εργασίας

Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με περιόδους άγχους αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης ακμής, λαμβάνοντας ιδιαίτερα υπόψη ότι οι επιλογές τρόπου ζωής είναι ένας από τους κύριους παράγοντες στην ακμή των ενηλίκων. Αυτό μπορεί δυνητικά να προκαλέσει, για παράδειγμα, ορμονική ανισορροπία, μια από τις βασικές αιτίες ακμής.

 

3) Περιποίηση του δέρματος

Μεγαλώνοντας, εστιάζουμε κυρίως σε ανάγκες του δέρματός μας όπως η έλλειψη ελαστικότητας, η  χαλάρωση του δέρματος, η γήρανση, η θαμπάδα ή οι ρυτίδες. Πολλές φορές προσπαθούμε να λύσουμε αυτά τα ζητήματα μέσω της φροντίδας του δέρματος, χωρίς όμως να συνειδητοποιήσουμε ότι πράγματα όπως:

  • η λανθασμένη χρήση καλλυντικών
  • η υπερβολική ή ελλιπής φροντίδα του δέρματος
  • το καθημερινό μακιγιάζ
  • η αλληλεπίδραση ουσιών
  • και οι αλλεργικές αντιδράσεις του δέρματος

αποτελούν μερικές από τις μεγαλύτερες αιτίες των φραγμένων πόρων και της ακμής των ενηλίκων, αλλά και της πρόωρης γήρανσης του δέρματος.

 

Πώς να αντιμετωπίσετε την ακμή ενηλίκων

Δείτε στο παρακάτω βίντεο μια σειρά από συμβουλές για την φυσική αντιμετώπιση της:

 

Οι αιτίες της ακμής ενηλίκων είναι πολύ ευρύτερες από τις αιτίες της ακμής εφήβων και επομένως τα προϊόντα ακμής ενηλίκων που θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε είναι πολύ διαφορετικά ανάλογα με την περίπτωση. Καλό θα ήταν να διερευνήσετε σε βάθος την αιτία που την προκαλεί, ώστε να μπορέσετε να την επιλύσετε. Υπάρχουν πολλά φυσικά, vegan καλλυντικά που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όπως προιόντα που περιέχουν βιταμίνη C ή υαλουρονικό οξύ.

 

Υπάρχει πάντα μια διέξοδος!

Το να είσαι σε θέση να αποτρέψετε την ακμή προτού εμφανιστεί αποτελεί τη μεγάλη νίκη για το πρόσωπό σας. Ωστόσο, ακόμη και αν έχετε ακμή, υπάρχει πάντα μια διέξοδος, οπότε μην απελπίζεστε. Αρχικά ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

1) Μάθετε τον τύπο ακμής που έχετε,

2) ποιες είναι οι πιθανές αιτίες για τον τύπο ακμής σας,

3) βρείτε προϊόντα που θα λειτουργούν στο δέρμα σας χωρίς ερεθισμό και εάν θέλετε να είστε σίγουρες για να το πώς θα το χειριστείτε, επισκεφθείτε έναν επαγγελματία δερματολόγο ή αναζητήστε φάρμακα για την ακμή.

Αυτό που πραγματικά χρειάζεστε είναι η θέληση να θεραπεύσετε και να ξεπεράσετε την ακμή για υγιές και καθαρό δέρμα! Όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει τρόπος!

Εμείς έχουμε συγκεντρώσει μια σειρά από φυσικά καλλυντικά για την αντιμετώπιση της ακμής, των πιο γνωστών και καλύτερων κορεάτικων εταιριών καλλυντικών. Θα τα βρείτε εδώ! 

Αρθρογράφος: Lorena Jimenez από το wishtrend.com