Μαύρα στίγματα- Πώς τα καθαρίζουμε σωστά;

Μαύρα στίγματα- Πώς γίνεται ο σωστός καθαρισμός τους;

 

 

Τα μαύρα στίγματα ταλαιπωρούν τους περισσότερους τύπους επιδερμίδας. Πρόκειται για τους έντονους πόρους που εμφανίζονται σε συγκεκριμένα σημεία του προσώπου και είτε είναι μαύροι είτε λευκοί. Τα μαύρα στίγματα εμφανίζονται στα περισσότερα δέρματα είτε αυτά υποφέρουν από ακμή είτε όχι.

Προσπαθείς με κάθε τρόπο να τα εξαφανίσεις αλλά συνεχίζουν να εμφανίζονται ξανά και ξανά; Μόνο αν καταλάβεις πως δημιουργούνται θα μπορέσεις να τα εξαφανίσεις. 

 

Τι είναι όμως τα μαύρα στίγματα;

Τα μαύρα στίγματα αποτελούν ένα συνδυασμό σμήγματος και νεκρών κυττάρων που έχουν οξειδωθεί και για αυτό έχουν σκούρο ή μαύρο χρώμα. Πολλές φορές οι πόροι γεμίζουν με περισσότερο σμήγμα από όσο χρειάζονται, αλλά και με βακτήρια. Οι πόροι δεν μπορούν να τα αποβάλλουν με διαφορετικό τρόπο και για αυτό δημιουργούνται αυτά τα μαύρα στίγματα.   

Τι σχέση έχουν τα μαύρα στίγματα με την ακμή;

Τα μαύρα στίγματα αποτελούν μια μορφή ακμής. Οι λόγοι που οδηγούν στην ακμή, οδηγούν και στη δημιουργία μαύρων στιγμάτων, απλά στην περίπτωση των τελευταίων, πρόκειται για πόρους που δεν κατέληξαν να γίνουν σπυράκια. Ακόμα και αν τα μαύρα στίγματα δεν είναι τόσο ενοχλητικά όσο η ακμή, κανείς δεν θέλει να εμφανίζονται.

 

Πώς δημιουργούνται τα μαύρα στίγματα;

 

 

Τα μαύρα στίγματα μπορούν να δημιουργηθούν από πολλούς παράγοντες. Το πως μοιάζουν, πως εμφανίζονται και πως εξαφανίζονται εξαρτάται από διάφορα χαρακτηριστικά της επιδερμίδας. Η εμφάνισή τους μπορεί να επηρεάζεται για παράδειγμα:

  • Από τον τύπο της επιδερμίδας
  • Από την ηλικία
  • Από το φύλο
  • Από τις ορμονικές διαταραχές
  • Ή ακόμη και από εξωτερικούς παράγοντες και συνήθειες που επηρεάζουν την υγεία του δέρματος

«Δεν μπορείς στην πραγματικότητα να ελέγξεις το πως είναι η φυσιολογία του δέρματος, την ηλικία, το φύλο, αλλά ευτυχώς μπορείς να ελέγξεις τι ενεργοποιεί την εμφάνιση των μαύρων στιγμάτων και να κρατήσεις τον έλεγχο για την ανάπτυξή τους».  

 

Γιατί εμφανίζονται τα μαύρα στίγματα;

Όπως αναφέρουμε πιο πάνω, η αιτία της εμφάνισης των μαύρων στιγμάτων στους πόρους είναι το σμήγμα. Η συσσώρευση μεγαλύτερης ποσότητας σμήγματος από την επιθυμητή, φράζει τους πόρους με αποτέλεσμα το σμήγμα να εγκλωβίζεται μέσα στους πόρους και να μην κατανέμεται ομοιόμορφα σε όλο το δέρμα. Πολλοί πιστεύουν ότι η παραγωγή σμήγματος αφορά μόνο όσους έχουν λιπαρό δέρμα, ενώ στην πραγματικότητα όσοι έχουν ξηρό δέρμα, τείνουν να έχουν αρκετή λιπαρότητα στο Τ του προσώπου, συνεπώς και μεγαλύτερη ποσότητα σμήγματος συγκεντρωμένη εκεί.

Οι πόροι είναι απαραίτητο να αναπνέουν και να καθαρίζονται σωστά.

Ποιός είναι ο σωστός καθαρισμός των επίμοων μαύρων στιγμάτων;

Μπορείς να δεις παρακάτω μια ρουτίνα καθημερινής περιποίησης όπου μπορείς να καθαρίσεις τα μαύρα στίγματα χωρίς να χρειαστεί να ερεθίσεις πολύ την επιδερμίδά σου.  

 

 

1.      Makeup, ρουτίνα καθαρισμού προσώπου και άλλοι λόγοι που εμποδίζεται η σωστή «αναπνοή» των πόρων

Αν το δέρμα σου δεν αναπνέει σωστά και η λιπαρότητα είναι αυξημένη, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να δημιουργηθούν μαύρα στίγματα. Ενώ συμπληρωματικά μπορεί να δημιουργηθούν κοκκινίλες, λευκά στίγματα και άλλα δερματικά προβλήματα.

Λύση

Ανεξάρτητα αν χρησιμοποιείς ή όχι makeup, σιγουρέψου ότι στο τέλος της ημέρας όταν εφαρμόζεις την καθημερινή σου ρουτίνα έχεις καθαρίσει καλά το πρόσωπό σου και έχεις αφαιρέσει τυχόν υπολείμματα από κρέμες ή makeup. Η απαλή απολέπιση βοηθάει στην καλύτερη «αναπνοή» του δέρματος αλλά και στη ρύθμιση της λιπαρότητας. Τα κατάλληλα, φυσικά προϊόντα και καλλυντικά θα σε βοηθήσουν να αντιμετωπίσεις τα μαύρα στίγματα.

2. Πρόσεξε την υγρασία, τον ιδρώτα και άλλους εξωτερικούς παράγοντες που μπορεί να φράξουν τους πόρους της επιδερμίδας

Αν ήσουν εκτός σπιτιού μέσα στην ημέρα, το δέρμα σου εκτέθηκε αρκετά στους εξωτερικούς παράγοντες. Για παράδειγμα, ο αέρας, η ξηρή ατμόσφαιρα του γυμναστηρίου ή η πολλή ζέστη τους καλοκαιρινούς μήνες, μπορεί να επηρεάσουν την υγεία της επιδερμίδας σου. Οι πόροι φράζουν, με αποτέλεσμα η σκόνη και η ρύπανση να εγκλωβίζονται μέσα στις στοιβάδες της επιδερμίδας σου ενώ συνδυαστικά με το σμήγμα που ήδη υπάρχει δημιουργείται μια άσχημη βάση για την επιδερμίδα σου.  

Λύση

Να καθαρίζεις πάντα το πρόσωπό σου μετά την επαφή του με τον ιδρώτα και εξωτερικούς παράγοντες όπως ο αέρας, η σκόνη και το θαλασσινό νερό. Ο σωστος καθαρισμός των μαύρων στιγμάτων δεν χρειάζεται εργαλεία ή πίεση για να βγουν, χρειάζεται να προσέξεις τον σωστό καθαρισμό και να αποτρέψεις τη δημιουργία τους.

Συμβουλή

Βοηθάει πολύ να αποφεύγεις τη χρήση makeup όταν εκτίθεσαι σε εξωτερικούς παράγοντες καθώς εμποδίζεται η ανάμειξη τους με το φυσικό σμήγμα της επιδερμίδας και τα συστατικά του makeup, ώστε να δίνεται η δυνατότητα στην επιδερμίδα να «αναπνέει» πιο άνετα.  

3. Συνήθειες που επηρεάζουν την επιπλέον παραγωγή σμήγματος:

Οι εξαντλητικές δίαιτες και το κάπνισμα είναι κάποιες συνήθειες που ενισχύουν την παραγωγή επιπλέον σμήγματος και κατά συνέπεια και τη δημιουργία μαύρων στιγμάτων.  

Λύση

Προσπάθησε να έχεις υγιεινές συνήθειες, να έχεις ισορροπημένη διατροφή, να μην σε καταβάλει το στρες, να μην εκτίθεσαι πολύ στον ήλιο και τον καπνό, ώστε να κρατάς τα επίπεδα των ορμονών σου σε ισορροπία.

Συμβουλή

Είμαστε ότι τρώμε λένε οι ειδικοί, οπότε η διατροφή συνδέεται με πολλά προβλήματα που δημιουργούνται στην επιδερμίδα. Προσπάθησε να τρως πιο υγιεινά και να λαμβάνεις όλες τις βιταμίνες που είναι απαραίτητες για τον οργανισμό, ώστε να κρατάς σε ισορροπία τις ορμόνες και το σώμα σου.

Δες παρακάτω κάποια φυσικά προϊόντα για τα μαύρα στίγματα, που θα σε βοηθήσουν να αποτρέψεις τη δημιουργία μαύρων στιγμάτων αλλά και να αντιμετωπίσεις αυτά που ήδη υπάρχουν στην επιδερμίδα σου.

Μπορείς να τα εφαρμόσεις το βράδυ, κατά τη διάρκεια της καθημερινής σου ρουτίνας, ώστε να απολεπίσεις και να ενυδατώσεις βαθιά την επιδερμίδα σου:

Φυσικά προιόντα για τον καθαρισμό των μαύρων στιγμάτων.

Αρθρογράφος: Lorena Jimenez, από το wishtrend.com